FILMFESTIVAL STAPPENPLAN – MET DE MINI MOVIE MAKER

Het UNICEF Kinderrechten Filmfesival is hét filmproject voor de bovenbouw, waarbij kinderen door middel van het maken van een zogenaamde ‘Mini Movie’ leren over kerndoelen als burgerschap, mediawijsheid, sociale vaardigheden en natuurlijk kinderrechten. Elke school in Nederland kan meedoen. Wij hebben door middel van het online lesmateriaal en een eigen Mini Movie Maker app het maken van een film zo makkelijk mogelijk gemaakt.

TIJDSINVESTERING
Minimaal 1,5 uur
Hierbij worden de kinderrechten en het maken van een film alleen klassikaal besproken, en worden de uiteindelijke Mini Movies in groepjes gemaakt.
Maximaal 8 uur De Mini Movie wordt door de kinderen in de klas opgenomen en de film wint hierna een ‘remake’, waarbij een professionele filmcoach van het UNICEF Kinderrechten Filmfestival langskomt en met de klas in een dagdeel een verbeterde versie van de film maakt.

stappen-mmm-1Bekijk de informatie over het filmfestival en de Mini Movie Maker of volg de digiles op deze pagina.

stappen-mmm-2Bedenk een goed verhaal waarbij de kinderrechten centraal staan. Meer informatie over kinderrechten en inspiratie kan je hier vinden:

Meer informatie over de kinderrechten
Bekijk ons eigen YouTube kanaal met 500 films, gemaakt door andere groepen.

Een origineel verhaal is het belangrijkste van de film. De meest gebruikte kinderrechten zijn ‘Recht op gelijke behandeling (zoals pesten)’ en ‘Bescherming van kinderen tijdens oorlog (zoals vluchtelingen)’. Dit zijn heel belangrijke onderwerpen die veel in het nieuws zijn, maar er staan 54 artikelen in het kinderrechten verdrag. Er valt dus veel te kiezen!

stappen-mmm-3Als je een goed idee voor een verhaal hebt dan kan je ons Mini Movie storyboard downloaden. 

Je denkt dan, als een echte regisseur, na over:
– Hoe je het verhaal wilt opdelen in en kan omzetten in beelden
– Welke shots (totaal, medium en close-up) je wilt gaan maken
– Welke teksten de acteurs gaan zeggen

En je kan op zoek gaan naar gepaste locaties en leuke kleding.

Opmerkingen: In de Mini Movie Maker kan je opnemen en monteren. De Mini Movie Maker app is momenteel alleen nog beschikbaar voor de iPad, maar als er geen iPad beschikbaar is dan kan je je film ook op andere apparaten opnemen (maar dan zonder de app). Denk vooraf dan extra goed na bij het maken van je storyboard.

stappen-mmm-4De Mini Movie is klaar en worden met de klas bekeken en beoordeeld. Alle of je beste Mini Movies kunnen worden opgestuurd naar info@krff.nlDe leerkracht kan aangeven of hij of zij de Mini Movie in aanmerking wil laten komen voor een ‘remake’.

stappen-mmm-5We bekijken alle Mini Movies aandachtig. Als de leerkracht zich heeft opgegeven voor een eventuele ‘remake’ dan is het mogelijk dat de film wordt uitgekozen. We kijken dan (wellicht in samenspraak met de leerlingen) waar er verbeterpunten in de film zitten en we maken een aangepast script. Een professionele filmcoach komt een dagdeel langs om de film met de hele groep op te nemen. Deze film gaat dan ook in première in een echte bioscoop, samen met andere films.